Soloföretagare är väl bekanta med och inkörda på 24/7, samtidigt som de allra flesta hävdar att det är friheten som är det första och största med att vara egen företagare.

Det ligger fällor och lurar längs vägen!
Dels den som innebär att du ägnar dig enbart åt det s k operativa, dvs att leverera och genomföra det som är skälet till ditt företag, din kärnverksamhet. Det är väl bra? Jodå, men samtidigt behöver vi kunna behålla det långsiktiga perspektivet. För vad händer sen, när du fullgjort dina nuvarande uppdrag? Ingenting – om du inte samtidigt lyckas arbeta strategiskt. Tänk gärna 80/20. Lägg motsvarande en dag i veckan på att skapa företagets framtid.

En annan fälla är att vänta med de administrativa arbetsuppgifterna, för det är så mycket roligare att bara göra det du allra helst vill, som att ägna all tid att skapa nöjda kunder, eller nya produkter/tjänster.
Travar av papper, kvitton och annat kan ta död på den mest hängivne.
Gör det till en regelbunden vana att sköta administrationen så du inte har berg att bestiga som tar all din kraft.

Att hantera sin tid effektivt, är inte att göra så mycket som möjligt hela tiden. Att klämma in ytterligare aktiviteter i kalendern och vara överallt, varje dag. Hjärnan kan luras till att gilla detta, då den uppfattar att mycket blir gjort. Men, för att göra allt du verkligen behöver göra, se till att planera in ställtid i kalendern i stället.
Ett sätt kan vara att ha en mötesfri halv- eller heldag i veckan, där du ägnar dig åt strategi, planering, förberedelser och kontorsarbete utan avbrott för resor eller möten.

Testa, känn efter och utvärdera!
Det är viktigt att soloföretagaren hittar sin balans i arbetet – och i helheten, livet. För hållbarhet, effektivitet och bra resultat!
Det blir så mycket roligare och tänk att kunna känna dig fri, t ex en lördag.