I SAOL står det ’tillstånd med tanke på hälsa el prestationsförmåga, ork; villkor.

Jag tänker, när jag springer, på uthållighet och ork. Jag tänker  att jo, kondition är verkligen en färskvara som har kort halveringstid. Alldeles oavsett att både min hjärna och mina ben har kunskap och erfarenhet av det här med att springa så blir det ingen bra upplevelse. Det blir för motigt, för krävande och jag känner mig besviken på mig själv.

Jag har gett mig själv fel förutsättningar för att nå de resultat jag eftersträvar och ha de upplevelser som är njutbara på vägen mot mål. Jag vet hur härligt det kan vara!

Jag tänker, när jag lunkar, på att det är samma förhållanden i livet som företagare, eller som anställd. Att ha god kondition, att vara i ett tillstånd av god hälsa, att orka prestera, ha bra förutsättningar/villkor är så viktigt. Att komma ihåg att vara långsiktig även när det operativa i verksamheten tar mycket av tid och energi. Vissa bollar ska inte bli liggande stilla länge, och det krävs ibland att man är en bollkonstnär för att hålla dem alla i luften.

Jag menar, även om vi kan och är oerhört kompetenta inom vårt arbetsfält behövs ständig träning, övning för att bibehålla sin kapacitet. Eller för att bli excellent!

En gammal konstnär jag hade som lärare lät mig teckna gul lök och glasflaskor en termin. Jag tyckte att jag redan var en skapligt skicklig målare. Min lärare var exceptionellt skicklig. Han övade  fortfarande med att teckna liknande stilleben.

Om vi inte fortsätter med träningen blir vi fort omsprungna eller frånsprungna. Vet du hur svårt det är att springa ikapp? Med tanke på hur nästan omöjligt det är, särskilt om man har sviktande kondition, så väljer jag att underhålla och bygga upp min kondition.

Som företagare innebär det ständig mental stretching, förkovran och inspiration, men även att vårda det fysiska arbetsredskapet, kroppen, och låta hjärtat vara med.