Det sägs ju att 95% av alla våra tankar är gamla tankar. Att bara ca 20% av vårt medvetande är just medvetet, resten är omedvetet, dvs det som ligger under ytan på den klassiska bilden av isberget. Det kan tyckas nedslående eller hur? Jag menar, hur ofta kommer det en alldeles ny kreativ tanke? Och vad innebär det egentligen att det mesta av det som pågår i mitt inre mentala och känslomässiga rum har jag ingen aning om?

För att inte hamna i uppgivenhet eller meningslöshet får vi ta det steg för steg.

Självinsikt kommer inte gratis. Det är en ansträngning, väl värd jobbet.

För att öka din kunskap om dig själv, höja din medvetenhet behöver du ge akt på dina automatiska tankar – som kanske sätter igång lika automatiska känslor.

Först vill jag peka på Förväntningar. Det är luriga grejor. Det är en idé, en konstruktion i ditt eget huvud om vad du vill (eller inte vill) ska hända. Sker inte det som du förväntat dig blir du besviken. Men, hur ska någon annan som kanske spelar en roll i det du förväntar dig kunna eller vilja agera enligt dina drömmar om du inte har kommunicerat det tydligt? Vi tar saker för givet utifrån en fantasi eller vana ibland. Fundera på hur du kan minska besvikelser.

Reflektera över dina förväntningar, förmodanden och fördomar.

 

Ett annat tankemönster handlar om vems ansvaret är.  Det kan finnas viss automatik här också, som inte gynnar din utveckling eller upplevd tillfredsställelse med tillvaron. Väntar du på att någon annan ska göra något, ändra sig, sluta göra något, ge dig input av något slag för att tillvaron ska bli bättre? Tänk om det inte kommer att ske? Du är själv ansvarig. Skyll inte på andra och sluta gnälla. Det finns inga genvägar.

Gör jobbet, det du vet att du behöver för att skapa den tillvaro du önskar dig.

 

Det som tar mest energi och förlamar oss är rädsla, eller oro. Ofta är detta också en konstruktion i huvudet och inte en realitet. Tänk om…tänk om inte…Tankarna kan göra att larmet går i hela dig – ofta. Det är förlamande och begränsande. Tänk så mycket som inte blir av eller njuts av, alldeles i onödan. Träna på tillit.

Lita på dig själv, du fixar vad du behöver även om du inte alltid vet hur.

För visst vill du ha ett meningsfullt liv där du tar ansvar för hur du mår och hur du har det.